Въведение в индийската кухня

Написано от Spicentice 05.04.2017 0 Comment(s) Полезно,

Индийската кухня използва цяла палитра от вкусове - пикантни, кисели, сладки и горещи, и то едновременно. С екзотичните си съставки, непознати ястия и силни аромати, тя може да бъде вълнуваща, но и смущаваща за много хора, които не са я опитвали до сега. От съчетанието на храната с всички специфични подправки се получава един цял нов свят.

 

Не се страхувайте да опитате да приготвите някоя индийска рецепта. На първо място е важно е да се разберат различните ястия и вкусове, които съставляват индийска кухня. Има толкова много разнообразни ястия в Индия, колкото ще намерите и в Европа. Всички те са съвсем различни точно заради комбинацията на подправките.

 

Индийската кухня е немислима без подправките. Използват се корените, кората или семената (цели, счукани или смлени) на някои растения, използват се също пресните листа или цветове на редица билки. В качеството на подправки са широко разпространени и естествени продукти като ядките, розовата вода и сока на цитрусовите плодове. Всяка подправка има причина да е там. Те правят храната по-вълнуваща и ароматна, но имат благоприятно въздействие и върху здравето. Например, знае се, че куркумата е диуретична и пречиства кръвта, лютият червен пипер стимулира храносмилането, a пресният джинджифил оказва тонизиращо въздействие върху целия организъм. Индия е родина на вегетарианската кухня, както и на науката за здравословен начин на живот Аюрведа. За индийците правилното хранене е изключително важно за доброто здравословно състояние. 

 

Противно на всеобщото мнение, не всички индийски ястия са къри. Думата "къри" се е превърнала в универсално име за всяко ястие базирано на месо или зеленчуци със сос. Кърито може да бъде воднисто, сухо, червено, зелено, люто или много, много люто, всичко зависи от готвача, който го приготвя. В действителност, пилешко къри е едно от най-простите неща, с които можете да се впуснете във вашето кулинарно приключение.

 

Много от подправките дават нов живот на обикновените продукти като картофи, карфиол, грах и патладжан, като вкусът на тези постни ястия могат да накарат дори и най-големите почитатели на месо да си оближат пръстите.

 

Има лесни начини да започнете да въвеждате индийските вкусове във вашата кухня. Опитайте се да включите индийски аромати в ястия, които вече правите, като печена риба, пиле или задушени зеленчуци. Изберете няколко подправки, с които да започнете. Най-подходящи подправки за начинаещите в индийската кухня са кимион, кориандър, джинджифил, и люта чушка. Комбинацията им е много приятна, особено ако добавите щипка канела. Можете да ги добавите при зеленчуците, които обичате да готвите. Количеството на подправките има определящо значение, то е въпрос на вкус и лични предпочитания. В началото слагайте подправките умерено, за да избегнете получаването на горчив или натрапчив вкус. Опитвайте и експериметирайте.

 

Ако не искате да експериментирате, можете да изпробвате нашите комплекти с подправки за автентични индийски ястия. В лесни стъпки са описани етапите на приготвяне и необходимите продукти, които трябва да си осигурите. Можете да видите всички индийски рецепти ТУК.

 

Приятен апетит!