Вкусно, люто и полезно

Написано от Spicentice 04.11.2016 0 Comment(s)

Няма как да не сте забелязали, че сме истински фенове на пикантните ястия. Вие също? Или пък сте от тези, които са на прага да се престрашат да разпалят храносмилателния си огън. Ако е така, нека ви дадем още малко мотивираща информация, с която да опознаете някои плюсове на лютите ястия.

 

Един от най-ценените сортове люти чушки е Халапеньо. А знаете ли какво е Чипотле? Чипотле е опушено и изсушено Халапеньо – във вид на чили. Тези специални чушки се използват най-вече в мексиканската кухня и се отглеждат предимно в именития мексикански щат – Чихуахуа. Преди няколко века били стривани и натривани върху месото, за да го предпазят от гниене. Приписват им се многобройни лечебни свойства и са на особена почит и до днес в мексиканската кухня. Придават особено приятен аромат и вкус на сосове, супи, ястия и десерти. Дори има шоколад с Чипотле!

 

За лютия вкус на Чипотле е „виновен“ капсацаина – съединение с изключителни свойства, някои от които са ускоряването на метаболизма и понижаването на „лошия“ холестерол. Освен това тези люти чушки са богати на витамини A, C, E, K, ниацин, фолиева киселина, рибофлавин и витамин В6, както и минерали като калий, калций, магнезий, фосфор, мед, желязо, цинк и селен.

 

Похапването им ще залее цялото ви тяло с приятна топлина, ще помогне за производството на хормони на щастието, ще ви накара да се чувствате по-силни и ще активизира жизнените ви сили. Това ви се струва малко? Ами добре, ще ви подскажем, че лютичкото е и мощен афродизиак, както и доказано средство за борба с остаряването.
За всички люти фенове на пикантната кухня, ние от Spicentice, сме подготвили богата селекция от ястия. Препоръчваме ви да стартирате с Fajitas with Chipotle chilli (Фахитас с чушки Чипотле) и да се насладите на това приятно пикантно ястие в добра компания.