Историята

Как започнахме?

През далечната 1994 г., когато Кетан Вару – нашият основател – е все още студент. Неговата майка, притеснена дали се храни добре, му изпраща рецепти в лесни стъпки и подправки за тях, за да може той да приготвя истинско индийско къри, което да му напомня за дома. Съвсем скоро всичките му приятели са необратимо пристрастени и идеята за Spicentice се ражда. Дори след всички тези години Spicentice остава главно семеен бизнес (като мама Манджула и татко Рамник все още се грижат Кетан да е обядвал хубаво), а асортиментът от подправки вече включва индийски, тайландски, ямайски, марокански, португалски, каджунски и мексикански комплекти, смеси от подправки в удобни кутии, а също така и набор от автентични индийски чътни сосове.

Spicentice се откроява от тълпата благодарение на своята отдаденост на традиционните рецепти, усъвършенствани през поколенията, със 100% чисти подправки и билки, без заместители и без абсолютно никакви изкуствени добавки. Сега Кетан има собствено семейство и продължава традицията като готви и споделя ястия с близките си.

 

 

Къде произвеждаме продуктите си?

Приготвяме всички продукти в нашата малка, но чудесна фабрика. В интерес на истината, ние не обичаме да я наричаме фабрика – по-скоро е голяма кухня, пълна с прекрасния ни персонал, с чиято помощ и усилия превръщаме Spicentice в нещо наистина специално. Ние обичаме безкрайно работата си, затова и начина, по който правим всичко, беше отличен с най-високата BRC акредитация от 2013 г. насам.

 

От къде взимаме нашите съставки?

Знаем колко важно е за вас да консумирате само най-висококачествените съставки, затова и използваме именно такива в нашите рецепти. Съставките ни идват само от доверени снабдители, които могат да докажат произхода на продуктите си. Решихме, че бихте искали да знаете от къде точно купуваме някои от специалните си билки и подправки:

  • Индия: люти чушки на прах, смлян кимион, смлян кориандър, тилчец (сминдух), смлян кардамон, смлян черен пипер, синапено семе, смляна куркума, смачкани люти чушки, ориз басмати
  • Испания: паприка, или както е позната в България – сладък червен пипер
  • Сирия: семена от кимион
  • Виетнам: кора от Cassia Bark, черен пипер, цейлонска канела на прах
  • Турция: риган, червена леща
  • Гватемала: шушулки кардамон
  • Шри Ланка: смлян карамфил
  • Mароко: мащерка
  • Тайланд: кафир лайм

 

Използваме ли ядки?

Не, нито ядки, нито сусам!

 

 

Какви системи за измерване на качеството имаме?

Ние сме особено посветени на работата и качеството на продукцията си. Имаме BRC акредитация (глобален стандарт за производители на хранителни продукти) и се гордеем с членството си в The Guild of Fine Food, които работят само с най-добрите снабдители. Отдадени сме на всичко, което правим и се стремим да спазваме всичките си законови задължения към вас... и още много други.

 

                                                            

 

 

Удрят ли все още по рамо мама и татко?

 

Определено. Манджула и Рамник са неразделна част от производството и управлението на всичко (освен това приготвят страхотни обеди за всички).

 

 

 

 

Колко добре обучаваме нашия екип?

Ние вярваме в стриктното обучаване на всеки един член от нашия бързорастящ екип. Всички работят на всички нива на производство, за да могат да разменят ролите си лесно и ефикасно. Това не само ни държи на ниво, а и прави нещата по-интересни. А ако някой не е на работа, а си почива вкъщи с вдигнати на масата крака (нещо, от което всички се нуждаем понякога), то всеки един от нас може да го замести. В Spicentice вярваме в отборната работа и сме щастливи, че нашият екип е по-скоро продължение на семейството. Нашите нови кадри са или членове на семейството, или приятели, които искат да се присъединят към нас, защото знаят колко добра среда предлагаме (бонусът е, че можем да си наваксваме със семейните клюки докато работим). Всички в нашия екип обожават да готвят и са истински мотивирани и ентусиазирани що се отнася до рецептите, които в Spicentice създаваме. Освен това за всички нас готвенето и споделянето на ястия със семейство и приятели е едно от най-хубавите неща на света, така че се опитваме да го правим възможно най-често.

 

Каква е позицията ни относно околната среда и етиката?

Ние се интересуваме живо, както от нашата собствена работна среда, така и от околната среда и хората, които я обитават, затова предприемаме и малки, и големи стъпки, които вярваме, че ще променят нещата към по-добро.

 

Малки стъпки – като например приготвянето на чай. Малките стъпки наистина могат да се превърнат в големи скокове, ако всички ги предприемем! Затова ежедневно следим своята енергийна ефикасност, винаги изключваме оборудването си, преди да се приберем вкъщи и се стараем да използваме ресурсите си по най-добрия възможен начин. Рециклираме всичко, което можем, и внимателно следим за произхода на материалите, които използваме при опаковане. Малките неща, като например споделеното пътуване (още една възможност да си поговорим). Приготвянето на чай за всички, вместо само една чаша, не просто ще зарадват приятелите ви, но и ще помогнат за пестенето на ценни ресурси.

 

Големи стъпки – не експлоатираме работниците. Полагаме огромно старание, за да бъдем сигурни, че всичко, което купуваме, идва от източници, които не експлоатират работниците си – независимо дали това са деца или възрастни – и използваме снабдители, които възнаграждават работниците си справедливо. Също така транспортираме съставките си по възможно най-щадящия околната среда (спрямо обстоятелствата) метод.

 

Още по-големи стъпки – етична търговия. Ние сме членове на Sedex (the Supplier Ethical Data Exchange). Всички фирми, които членуват в тази организация (включително и ние), са поели отговорност непрекъснато да следят дали всяко звено на снабдителните им вериги спазва етичния кодекс, както и да участват активно в работни групи, целящи да усъвършенстват методите, по които различните бизнеси могат да търгуват етично. Наистина сериозна работа – но ние вярваме във важността това.